Bulgarian Sunday School "St. Ivan Rilski" CIC

"Народът трябва да се посвещава; един непросветен народ е враг на себе си: непросветеният народ, колкото и каквито права да има, се самолишава от тях" – Т. Влайков.

Author: admin

Аз чета

Как четеш: Нина Борисова

Книги без граници

 

„Книги без граници“ награди автори в национален литературен конкурс

Кеймбридж. Нина Борисова се е заела с тежката задача да учи българчетата на родолюбие

Nina Borisova основател на Българско неделно училище “Свети Иван Рилски”

Ролята на българското училище – преди и сега

Съществуват много прилики и разлики между българчетата отпреди пет-шест века и тези, които живеят в чужбина, днес. Понякога даже се питам, като наблюдавам условията, дали всъщност времето не е спряло, питам се къде се намирам, в 19 или в 21 век?!? Веднага обаче правя разлика като взимам предвид нравствените и морални ценности тогава и днес и бързо се окопитвам къде се намирам и кое време е. Преди век-два, думи като Отечество, Родина са означавали, все пак нещо.

Read More

За избора

Веднъж един от родителите в училището ми каза, че причината, всички ние така да се стремим към емиграция, към Запада е защото така и не са успели нашите родители да ни възпитат да обичаме и познаваме собствената си държава, обичаи и традиции. Ние просто не знаем какво имаме. Затова и не можем да го оценим и си мислим, че чуждото е по-хубаво и по-престижно. Само, че тези, които са ни го казали, а именно нашите родители, никога не са били в чужбина(поради ограниченията, които съществували по времето на социализма) и не знаят колко е „хубаво“ там, а само предполагат, че щом не е българско, занчи е много добро.

Read More

Българско неделно училище "Св. Иван Рилски" | Всички права запазени